Den Store Ryge Tønde – The Smoky Cask

“For snart 10 år siden opstod ønsket om ‘en stor tønde, indrettet til at ryge i’ i mit hoved” fortæller Søren Nørgaard. “Siden har jeg forfulgt ideen når jeg sad overfor leverandører, som jeg mente havde adgang til store tønder. Jeg forsøgte i Portugal, Spanien, Frankrig og Italien – men det lykkedes ikke. I Skotland var tønderne jo aldrig over 500 liter, og det var ikke stort nok.”

“Først da vi gik på jagt efter nogle Barrels (200 liter) og Hogheads (250 liter), til videresalg, fik jeg fat i den rette person hos Speyside Cooperage. Det viste sig at der stod nogle gamle, store fade på deres lagerplads. Jeg kunne godt købe én af dem, hvis jeg fyldte en trailer med små tønder! Det gjorde vi så!”

“I 2013 kom den store tønde så hjem, og det viste sig, at vores forbindelse havde fundet en endnu større tønde til os. Perfekt. Nu skulle jeg så finde én, som kunne indrette tønden til en rygekabine. Ege træ er tungt og noget man slår sig på, når man arbejder med det. En af vores aktionærer, har en søn, som ved andre lejligheder har lavet flot træarbejde med vores tønder, så jeg spurgte ham – Allan Kjeldgaard Nielsen. Det var Allan heldigvis med på, og arbejdet kunne gå igang.”

Fredag 6. november 2015, blev Den Store Ryge Tønde så leveret på Søndergade 52, Frederiks. Den er nu placeret foran indgangen til firmaet. Her kan rygende gæster, så anvende tønden.

Søren fortsætter: “Det var en stor dag, og når drømme går i opfyldelse, er den også rigtig god! Vi fejrede det straks med en stor cigar! Hen over weekenden havde vi jo besøg af mange udenlandske leverandører og hjælpere, som deltog i Den Danske Rom- og Whisky Festival. De fleste fik tid til ‘sidde i tønden’. Grundlæggende mener vi, at rygere også er en slags mennesker!”.

Nu skal tønden suge vand, efter 1½ år indendørs, og dermed bliver den hel tæt og vil formentlig “svulme” i størrelse. Det kan medføre ekstra høvle- og tilpasningsarbejde for Allan.

Arbejdet med Den Store Ryge Tønde, kan ses i foto albummet her.

Posted in Nyheder and tagged , , , , .