Starka Russian Vodka 43% 50cl

En vodka med alder og farve – det er Starka. Og charme har den også. Først er du overrasket over at den er mørk, men det kommer fra lagringen. Starka betyder nemlig "gammel vodka".

Der findes også en polsk Starka – og der er en klassisk kamp omkring ejerskabet til opfindelsen Starka – altså mørk vodka med alder. Lidt ligesom skotternes og irernes fejde om whiskyens oprindelse. Men denne Starka er altså den russiske – man fristes til at sige den Sovjet-Russiske.

"Russerne kombinerer rye-spiritus (altså rug) tilsat smag af æbler og blade fra pære træer samt brandy og portvin!"
Kilde: Classic Vodka by Nicholas Faith and Ian Wisniewski

Lyder det ikke spændende?

Ifølge russerne selv, så filtreres deres rye-spiritus igennem et filter af kul fra birketræ og sand. Minder lidt om filtreringen igennem kul af ahorn træ når Tennessee whiskey produceres.

Herefter tilsættes brandy, portvin og frugt. Og endelig – den vigtige bestandel – russisk vand. Endelig lagres slutresultatet i fade som har været brugt til russisk dessertvin Massandra fra Krim.

Enhver spiritus har en oprindelse – og her er et bud på hvordan Starka opstod. Historien foregår i Polen – så 1-0 til Polen:

For at fejre fødslen af en længe ventet pige i en polsk familie, gravede familien et fad vodka ned i haven. Årene gik – og da datteren skulle giftes, gravede man fadet op igen. Stor var overraskelsen da en mørk og afrundet vodka blev fundet i fadet.

Det er lang tid siden – og ingen tvivl om at førhen var oplagring af spiritus noget man gjorde af praktiske årsagen (rejse fra et sted til et andet etc.) – og absolut ikke fordi man troede at spiritussen blev bedre af det. Men som årene er gået er vi alle blevet klogere.

Posted in Ikke-kategoriseret.

Skriv et svar